Kuba, Blue Drop
Palarnia
Blue DropWysokość uprawy
1000 - 1200 m n.p.m.
Obróbka
Washed, Natural
Odmiana
Typica, Caturra, Bourbon
Stopień palenia
Średnie palenie
Kawa (100% arabica) pochodzi z regionu Sierra Maestra na Kubie. Uprawiana na plantacjach położonych na wysokości 1000 – 1200 m n.p.m. Tereny te są bogate w żyzne, próchnicze gleby, które w połączeniu z unikalnym mikroklimatem tworzą idealne warunki dla wzrostu kawowców. Jest to kawa o wyrazistym smaku oraz czekoladowo-karmelowym zabarwieniu napoju. Kawa ta posiada naturalny aromat miodu gryczanego, gorzkiej czekolady, tytoniu i melasy. Odpowiedni sposób wypalenia pozwala cieszyć się tymi wyjątkowymi nutami zarówno w «czarnej» jak i w «białej» kawie.
Kawa na Kubie pojawiła się w połowie XVIII wieku. Pierwszą sadzonkę zasadził Hiszpan Jose Antonio Gelabert w 1748 roku na farmie w pobliżu Havany. Przez kolejne 150 lat kawa wyrosła na jeden z głównych produktów eksportowych tego kraju. W latach '50 XX wieku Kuba eksportowała ponad 20 000 ton ziaren rocznie.
Rewolucja z 1959 roku zlikwidowała duże farmy, a tereny po nich podzielono na małe gospodarstwa. W 1962 roku Stany Zjednoczone wprowadziły embargo, co bardzo przyczyniło się do znacznego zmniejszenia popytu. W ostatnich latach nastąpiło jednak odrodzenie. Rządowe programy wprowadzające lepsze metody upraw, szkolenia dla rolników spowodowały, że obecna roczna produkcja to około 3 500 ton.
Małe farmy są plusem w przypadku upraw kawy, ponieważ zbiór odbywa się tam tylko ręcznie, a zbieracze zrywają tylko dojrzałe owoce, z których można wydobyć „wypracowane" ziarna.
Cezve
Moka Pot
French Press
Espresso Machine
Cezve
Moka Pot
French Press
Espresso Machine