Kolumbia, Coffee Hunter
Palarnia
Coffee HunterWysokość uprawy
1730 m n.p.m.
Obróbka
Washed Special Fermentation
Odmiana
Red Bourbon
Stopień palenia
Jasne palenie
Colombia Las Flores - Obok tej kawy nie można przejść obojętnie. Przed Wami doskonała mikropartia ziarna z odmiany Red Bourbon, która została poddana obróbce mytej z wykorzystaniem unikalnej techniki kontrolowanej fermentacji.
Wiśnie zostały zebrane ręcznie w optymalnych punktach dojrzewania przy temperaturze 22–26°C. Następnie zostały zdezynfekowane i fermentowane w plastikowych workach przez 12 godzin, a następnie przez kolejne 24 godziny w zbiornikach. Po fermentacji kawę suszono w hermetycznie zamkniętych osuszaczach ze stali nierdzewnej, aż do osiągnięcia poziomu wilgoci wynoszącego 11%. Wynik w filiżance to prawdziwa rozkosz.
Kawa jest wyjątkowo dobrze złożona sensorycznie, o gęstym, syropowatym body. Smak tej kawy opisalibyśmy słowami: Kwiat wiśni, owoce leśne, kakao, kwasowość średnia, słodycz wysoka, body pełne, gładkie, syropowate.
Reputacja Kolumbii pod względem jakości wynika z ciężkiej pracy i doskonałego terenu. Wyjątkowa cecha topograficzna: trzy kordyliery w Andach. Pomiędzy pasmami górskimi powstaje kilka mikroklimatów, tworząc wyjątkowe warunki do produkcji kawy wysokiej jakości.
Huila może poszczycić się doskonałą mieszanką żyznych gleb, dużą wysokością i idealnym klimatem do uprawy kawy specialty. Finca Las Flores wyróżnia się w tym regionie. Tutaj Jhoan Manuel Vergara Ayure produkuje wyjątkowe mikropartie, uprawiając odmiany takie jak Pink Bourbon, Tabi, Java i Maracaturra.
Założona w latach 90. firma Finca Las Flores przekształciła się z farmy liczącej 18 000 drzew w rozległą posiadłość liczącą 90 000 drzew. W 2006 roku rodzina Ayure rozpoczęła swoją przygodę z kawą specialty, biorąc udział w konkursie Cup of Excellence.
Drip Coffee Maker
Chemex
Aeropress
Drip Coffee Maker
Chemex
Aeropress