Kawa specialty od palarni Coffee Hunter z Brazylia
Brazylia, Cerrado Mineiro
Brasilia Yellow Bourbon to wyjątkowa kawa brazylijska, pozyskiwana metodą Pulped Natural, polegającą na wstępnym obraniu owoców ze skórki a następnie suszeniu na słońcu wraz z miąższem. Dzięki temu kawa posiada wysoką słodycz, ale również bardzo delikatną, cytrusową kwasowość. Średnio palona, jest wyjątkowo zbalansowana z wyczuwalnym posmakiem karmelu, miodu, orzechów, czekolady i pomarańczy.
Yellow Bourbon to jedna z najcenniejszych odmian brazylijskich, charakteryzująca się wyjątkową słodyczą i zbalansowanym profilem. Uprawiana w regionie Cerrado Mineiro na różnych gospodarstwach na wysokościach 900-1150 m n.p.m., gdzie idealne warunki klimatyczne sprzyjają rozwojowi charakterystycznych cech smakowych.
Metoda Pulped Natural to kompromis między obróbką mokrą a suchą, która pozwala zachować najlepsze cechy obu procesów - czystość smaków z obróbki mokrej oraz dodatkową słodycz i body z naturalnego suszenia. Intensywność na poziomie 5/10 oraz średnie palenie (omni) sprawiają, że kawa jest wszechstronna w zastosowaniu.
Rzemieślniczy sposób palenia w niskich temperaturach w piecach bębnowych z chłodzeniem powietrzem zapewnia optymalne wydobycie właściwości sensorycznych - bogatego smaku oraz niepowtarzalnego aromatu.
Palarnia
Coffee HunterWysokość uprawy
900-1150 m n.p.m.
Obróbka
Pulped Natural
Odmiana
Yellow Bourbon
Stopień palenia
Średnie palenie
Espresso Machine
French Press
Hario V60
Moka Pot
SoftBrew
Drip Coffee Maker
Clever Dripper
Chemex
Aeropress
Espresso Machine
French Press
Hario V60
Moka Pot
SoftBrew
Drip Coffee Maker
Clever Dripper
Chemex
Aeropress